Kisgati Kisgati

AIRBNB – Aludj a lakásomban...

Ezt 2008-ban alapították San Franciscoban, mely a XXI. századi „Zimmer frei”.

Lényege, hogy lakástulajdonosok egy-egy szobát, vagy akár az egész lakást online foglalási rendszeren keresztül bérbe adják pár napra vagy 1-2 hétre.

Mostanra már jól bejáratott a rendszer, így aki szeretne egy kis extra jövedelemre szert tenni, bátran belevághat.

De mi is kell ahhoz, hogy ne csak a vendégeink, de mi is nyugodtan aludjunk? Mit  kell tennie annak, aki legális jövedelmet szeretne szerezni az AIRBNB-n keresztül.

Mivel az ilyen jellegű szálláshely szolgáltatás adóköteles tevékenység, ezért a NAV-nál adószámot kell igényelnünk.

A tevékenységünk hivatalos neve „egyéb szálláshely szolgáltatás”, melyet adószámos magánszemélyként is végezhetünk, nem kell hozzá vállalkozást alapítani, még egyéni vállalkozóvá sem kell válnunk.

Az ingatlannal kapcsolatosan a kerületi jegyzőnél kell engedélyeztetni a tevékenységet – itt igazolnunk kell az ingatlannal kapcsolatos tulajdon jogunkat (esetleg haszonélvezeti jogunkat) vagy rendelkeznünk kell az eredeti tulajdonossal kötött bérleti szerzõdéssel, melyben kifejezetten hozzájárul, hogy az ingatlanában ezt a tevékenységet folytassuk.

Az engedély birtokában elsétálunk a kerületi Polgármesteri Hivatal Adóosztályára, ahol is bejelentkezünk az Idegenforgalmi adó alá (IFA).

Végül beszerzünk egy vendégkönyvet és egy számlatömböt majd várjuk a vendégeinket...

A tevékenység adózása:

Ha csak egy lakást adunk bérbe az AIRBNB-n keresztül nagyon kedvezõ a tevékenység adózása. Átalányadózást választhatunk (itt feltétel, hogy a lakás tulajdonosai vagy haszonélvezői legyünk), mely azt jelenti, hogy évente és szobánként 32 ezer forintot, valamint 20% EHO-t (vagyis 6.400,- ft-ot) kell megfizetnünk.

Fizetnünk kell továbbá a vendégeink és az eltöltött éjszakák után (vendégéjszakánként) az adott vendégéjszaka bevételének 4%-át mint idegenforgalmi adót (IFA). Erről év közben folyamatosan a tárgyhónapot követõ 15-ig bevallást is kell tennünk és az adót megfizetnünk.

Fontos még, hogy adószámos magánszemélyként a bevételünkről számlát is kell kiállítanunk. A számlát a szolgálató felé állítjuk ki, akitõl a bevételt kapjuk.

A vendégeink sem nekünk fizetnek, hanem az online rendszeren keresztül a szolgáltatónak, aki a közvetítõi jutalék levonása után utalja részünkre a szállás díját. Mi errõl az összegrõl állítjuk ki számláinkat a szolgáltató felé, akár havonta egy alkalommal, az adott hónapban beérkezett bevételeket összegezve. Amennyiben több lakást szeretne valaki bérbe adni, már egészen más feltételekkel teheti ezt legálisan.

Ha szeretne bõvebb tájékoztatást, keresse fel irodánkat ügyfélfogadási időben!

Már a NAV is felfigyelt a tevékenységre, legalizálja amíg nem késő!