Kisgati Kisgati

Üzemanyag megtakarítási kisokos

Tudta-e, hogy az üzemanyag megtakarítás révén nem csak a fuvarozó cégek adhatnak adómentes jövedelmet a gépjármű vezetője részére?

Az üzemanyag megtakarítás adómentesen adható jövedelem a dolgozónak, illetve a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja részére. Lényeges, hogy munkaköre szerint a vállalkozás által üzemeltett gépjármű vezetőjeként legyen nyilvántartva.

Mi is az az üzemanyag megtakarítás?

Amennyiben a cég járműve (a törvény nem szabályozza, hogy szgk, vagy tgk, de akár busz is) ténylegesen kevesebb üzemanyagot használ el, mint amennyit az SZJA trv. elismer.

A kifizetés egyéb feltétele:

  • útnyilvántartás
  • cég nevére szóló szabályos számla
  • alapnorma és a korrekciós tényezők ismerete
  • NAV által közzétett üzemanyag ár
  • nyilvántartás vezetése a számításokról

Figyelem! Maximum határ havonta 100.000 Ft. Ez az összeg, ami a dolgozónak nem minősül bevételnek. Nagyon fontos, hogy a törvény havi 100.000 Ft-ot engedélyez, tehát nem lehet összevonni, azaz ha az egyik hónapban csak 50.000 Ft volt a, megtakarítás, a másikban pedig 130.000 Ft, akkor nem átlagolható, ezért 130.000 Ft-ból a 30000 Ft adóköteles. Viszont, hogy melyik hónapban kerül kifizetésre az nincs szabályozva. Az üzemanyag megtakarítás terhére gyerektartást és bírói letiltást is lehet foganasítani.