Kisgati Kisgati

Egy adatlap három helyett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal előtti képviseleti eljárások egységesítésére Egységes Képviseleti Adatlap (EGYKE) használható, mellyel az állandó meghatalmazottak, megbízottak, törvényes képviselők bejelentési kötelezettségeivel járó adminisztrációs terhek jelentősen csökkennek, a bejelentés során követendő szabályok pedig egyszerűsödnek.

Ezentúl tehát elegendő egyfajta adatlapot benyújtani valamennyi képviseleti jogosultság, illetve annak változásának vagy megszűnésének bejelentésére.

Az EGYKE adatlap az alábbi adatlapokat váltja fel, illetve az azok által nyújtott lehetőségeket egységesített formában, egyetlen adatlapban kínálja az ügyfelek részére:

  • T180 – az elektronikus képviseleti jog bejelentésére,
  • T182 – az elektronikus képviseleti jog megszűnésére,
  • VAMO - a papír alapú, személyes ügyintézésre vonatkozó állandó meghatalmazás bejelentésére.

Az EGYKE adatlap az alábbi bejelentésekre alkalmas:

  • személyes és papíron történő ügyintézésre vonatkozó állandó meghatalmazás bejelentése a NAV előtt intézhető adóügyekben,
  • állandó meghatalmazás bejelentése a NAV előtt elektronikus úton intézhető adóügyekben,
  • a telefonon intézhető adóügyekre vonatkozó jogosultságok bejelentése akár valamennyi telefonon intézhető ügyre, akár egyes ügytípusokra vonatkozóan,
  • személyes és papír alapú ügyintézésre vonatkozó állandó meghatalmazás bejelentése a NAV előtt intézhető szerencsejáték ügyekben, személyes, papír alapú és elektronikus ügyintézésre vonatkozó állandó meghatalmazás bejelentése az ajándéksorsolási és játékautomata üzemeltetési ügyekben,
  • a törvényes képviselő adóügyek elektronikus intézésére vonatkozó jogosultságának bejelentése, a képviseleti jogosultság megszűnésének bejelentése bármely felsorolt ügytípusban.

Az EGYKE adatlap bevezetése miatt azoknak a képviselőknek, akik már rendelkeznek képviseleti joggal, tehát a NAV automatikusan létrehozta az elektronikus ügyintézési jogukat, vagy adtak be korábban VAMO vagy T180-as adatlapot, nem kell újra bejelenteniük a képviseleti jogukat. 2015. július 17-ét követően csak az új EGYKE adatlapon lehet bejelentést tenni, a régi nyomtatványok nem fogadhatók el.